Historien om Benniksgaard

Benniksgaard kan dateres tilbage til 1393. Den blev drevet som landbrugsgård af Bennick-slægten i 400 år. Herefter overtog familien Jepsen gården og drev den i 160 år frem til 1866, da danskernes nederlag til tyskerne to år forinden tvang dem til det. Benniksgaard blev drevet af en tysk forpagter frem til genforeningen i 1920.

Herefter fik gården igen dansk ejer, men blev konfiskeret som tysk/japansk konfiskationsejendom, da forpagteren var tysksindet.

 I 1947 hed bestyreren Knud Friis, der sammen med sin kone, Ebba, købte gården i 1951, og således var Benniksgaard nu helt i danske hænder. Sønnen Mads Friis overtog gården sammen med sin kone, Ingeborg, i 1977 og driver Benniksgaard den dag i dag.

 

Fra landbrug til hotel

Da markbruget i 1997 blev omdannet til golfbaner, og de første 11 hotelværelser kom til i 2000, var Benniksgaards forandring mod et idyllisk hotel fyldt med skønne oplevelser i den sønderjyske natur godt i gang.

Sidenhen blev stuehuset også til hotelværelser, og den dag i dag består Benniksgaard Hotel samlet set af 69 værelser, når man også tæller de to separate bygninger, Luksus Ferielejlighederne og Benniksgaard Bed & Breakfast, med.

Den gamle vognport og kornmagasinet er bygget om til restaurant, og kornkamrene er nu sat i stand til møder og konferencelokaler med dertilhørende konferencelounge. Og i den gamle lade, der førhen rummede kornlager og landbrugsmaskiner, har Benniksgaard Golfklub nu til huse.

Forandringerne fortsatte i foråret 2016, hvor gårdbutikken kom til. I samarbejde med hotellets to restauranter byder butikken på traditionelle sønderjyske madoplevelser.

 

Staldene

Helt frem til 2000 har stalden fungeret som ko-, svine- og hestestald. Staldene i stueetagen og høloftet på første sal er i dag omdannet til 31 hyggelige og charmerende hotelværelser, der med sine fritlagte bjælker stadig bærer præg af bygningens oprindelige funktion. Udefra står stalden dog stadig, som man kender den.  Den gamle, hvidskurede fløjbygning med de oprindelige vindues- og dørpartier og de flotte, gamle lamper. 

Stuehuset

Stuehuset er fredet og fungerede frem til 2004 som privat bolig. Kulturarv-styrelsen gav her tilladelse til en renovering med det forbehold, at hotelværelserne skulle se ud som de oprindelige optegnelser af stuehuset fra 1600-tallet. Også stråtaget skulle genetableres, som før tagbranden i 1872. I 2005 kunne stuehuset modtage en pris af Gråsten Kommune og Kulturarv-styrelsen for en ”nænsom og smuk” istandsættelse.

Kongeligt besøg
Stuehuset blev indviet af H. K. H. Prins Henrik. Ved denne lejlighed blev en af suiterne opkaldt efter prinsen  og 10 af værelserne royale navne. Stuehuset er i dag indrettet med 13 unikke værelser. Flere af værelserne har havudsigt, adgang til haven og terrasse 

Ring til os på
+45 7465 0949

Check ind fra kl. 15:00
Check ud senest kl. 11:00

Tilmed nyhedsbrev
og få de bedste tilbud først